Cursus Klankduiken™ door Robijn Tilanus

Nieuw: Cursus Klankduiken™ door Robijn Tilanus, improvisatiecoach

– De cursus wordt, behalve in Amsterdam, ook gehouden in het Meer Moed Instituut in Assen.
– De prijs wordt aangepast. Bij het Meer Moed Instituut betaal je slechts 250,- euro, i.p.v. 325 euro.

Wat is klankduiken™ ?

Klankduiken™ noem ik het. Je kent het vast wel van optredens van grote muzikanten: die beginnen te spelen, en meteen bij de eerste toon voel je dat ze ‘één zijn’ met hun klank, dat ze diep in hun muziek zitten, dat ze een en al in contact zijn met hun instrument, oftewel: dat ze in ‘flow’ zijn. In de sportwereld spreekt men van ‘The Zone’.
Misschien denk je dat zoiets alleen voor grote muzikanten is weggelegd. Maar dan vergis je je. Iedereen die dat graag wil, kan leren klankduiken. De reden dat lang niet elke muzikant ‘een’ is met zijn of haar klank, is volgens mij gewoon, dat er in de doorsnee muziekles weinig of geen aandacht aan besteed wordt.
In deze cursus is dat helemaal anders: hier draait alles juist om het leren klankduiken. Je gaat leren om bij de eerste toon die je speelt in ‘flow’ te komen (en om vervolgens zo lang mogelijk in die flow te blijven).
Misschien speel je al lang een instrument, maar ben je nog nooit een echte ‘klankduik’ genomen. Ja, je hebt misschien wel eens meegemaakt, dat je je ‘een’ voelde met je klank, met je instrument, met je muziek. Maar dat was dan een uitzondering – je hebt er geen vat op dat dat gebeurt, laat staan dat je zo’n ervaring elke dag hebt.
Dan is deze cursus iets voor jou.
In deze cursus ga je leren om elke dag de vreugde van het ‘een’ zijn met je instrument te ervaren. Dat is namelijk gewoon iets dat je kunt trainen. En het leuke is: dat kost nauwelijks tijd. Een klankduik hoeft niet langer dan pakweg 30 seconden te duren. Net als een duik in het water.
“Eeuwigheid is niet een grote hoeveelheid tijd; eeuwigheid is een moment waarop de tijd stilstaat”, hoorde ik eens iemand zeggen. Zo is het ook met klankduiken. Ook al duurt een klankduik niet langer dan pakweg 30 seconden, de tijd staat even stil – dus het kan lijken alsof je een eeuwigheid bezig bent! (Dat is een van de kenmerken van flow: dat je tijdsbeleving verandert.)
Na een klankduik kun je kiezen: ga ik door met musiceren of stop ik? Beide is goed. Je doet waar je zin in hebt.
Klankduiken™ is een krachtige training in aandacht geven. Een soort mindfulness voor musici.
Dagelijks klankduiken heeft een enorm effect op je musiceren. Zonder dat je uren hoeft te oefenen, ga je veel mooier en muzikaler spelen. Je klank krijgt veel meer zeggingskracht. De kans dat je anderen raakt met je spel, wordt veel en veel groter. Je muziek wordt veel intenser: een bron van levensvreugde…!
Daarnaast kan elke dag klankduiken™ook effect hebben op de rest van je dag en doorwerken in de rest van je leven. De aandacht die je traint bij het dagelijkse klankduiken, neem je mee.


Opzet van de cursus klankduiken™

De cursus bestaat uit:
– drie keer een gezamenlijke training van vier uur
– tips om thuis verder te gaan.
Bij de meeste mensen duurt het pakweg 40 dagen, voordat een nieuwe gewoonte werkelijk een nieuwe gewoonte is geworden. Daarom omvat de cursus (meer dan) 40 dagen in totaal: tussen de trainingen zit steeds drie à vier weken.
De gezamenlijke trainingen worden gegeven in een kleine groep (minimaal vier, maximaal zes personen). De gezamenlijke trainingen worden gegeven op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur. De locatie is Darwinplantsoen 17 in Amsterdam. De docent is Robijn Tilanus.
De Cursus Klankduiken is een cursus op HBO-niveau: er wordt van je verwacht, dat je minimaal op HBO-niveau kunt functioneren. Daarbij gaat het vooral om denkniveau, en minder om diploma’s.
De huiswerkbelasting van de cursus: minimaal wordt er van je verwacht, dat je elke dag ten minste één keer een klankduik maakt. Dat betekent dus een studiebelasting van ten minste 30 seconden per dag.
De kosten van de cursus bedragen € 325,-. (Dat is exclusief BTW. De Improvisatie Academie is erkend door het CRKBO, en is daardoor vrijgesteld van BTW voor professionals en muziekprofessionals-in-spé. Ook als je 21 bent of jonger, ben je vrijgesteld van BTW. In alle andere gevallen komt er nog 21 % BTW bij.) Als je de cursus dolgraag wilt doen, maar je kunt je de kosten echt niet permitteren, neem dan contact met mij op. We gaan dan samen naar een oplossing zoeken. De kosten mogen nooit een belemmering zijn wanneer je je dromen wilt verwerkelijken!

Meer informatie en aanmelding

Als je denkt: ‘Die cursus klankduiken is misschien wel iets voor mij, maar ik weet het niet zeker’, bel me dan voor een informatief gesprek. Je kunt me dan al je vragen stellen, en samen kunnen we onderzoeken of de cursus inderdaad geschikt is voor jou – of niet. Ik vind het belangrijk dat je een zo helder mogelijk beeld hebt van de cursus, voordat je eraan begint. En ik van mijn kant wil ook graag een zo helder mogelijk beeld hebben van jouw wensen en verwachtingen…! Mocht je tijdens of na dat gesprek je aan willen melden, dan kan dat. Je mag me ook mailen voor een korte vraag (robijntilanus@gmail.com); aanmelding gaat altijd gepaard met een telefoongesprek.

Robijn Tilanus
Improvisatiecoach
www.robijntilanus.nl
Improvisatie Academie
robijntilanus@gmail.com
06 40066402
020 6658977
Voor iedereen die wil leren om vrij te musiceren