Waarom is moed nodig?

Leven is een wèrkwoord. Leven is: voortdurend ervaringen opdoen en daardoor jezelf ontwikkelen. Leven houdt in: actief bezig zijn – zowel reageren op de dingen die op ons pad komen, als zèlf dingen bedenken, willen, durven en… dóén. En des te meer we daarin actief sturen, zelf onze koers bepalen, des te meer wij het naar ons zin hebben en des te meer we ons ontwikkelen.

Duizend keer per dag komen we, te midden van onze medemensen, grote en kleine kansen tegen waarmee we zo kunnen werken aan onze persoonlijke groei. Daarvoor moeten we wel een actieve houding hebben – niet de dingen laten voor wat ze zijn, en kansen voorbij laten gaan. En niet onze idealen op het warmhoudplaatje laten staan. Niet ‘de dagen uitzitten’. Dàt mogen we gerust aan de mummies in het museum overlaten.

Ja, misschien is wel het ergste wat we als mens kunnen doen, met onze immense voorraad aan verborgen talenten, almaar stilzitten en niks doen. Bijvoorbeeld omdat we denken dat we niet deugen, dat we te klein of niet goed genoeg zijn, dat het allemaal geen zin heeft omdat het toch wel weer niet zal lukken, enz. Dat soort (onwerkelijke) ideeën maakt ons angstig, ik-gericht, ongelukkig en brengt ons heel vlot in een isolement.

Nee, het gaat om realistisch positief zijn: om vertrouwen hebben in onszelf, in onze medemensen en in het leven. Het gaat om actie, om dóén. En: daarvoor hebben we moed nodig. Moed geeft de noodzakelijke energie om in beweging te komen.
Moed is de brug tussen willen en dóén: willen → {met moed} → doen.
Moed is de bereidheid om handelend in te spelen op wat het leven van ons vraagt:
Ik → {met moed} → het leven / mijn leven.
Moed geeft die innerlijke houding, die zegt: “dit is nodig?, OK!, aanpakken dan, nu”.

Des te moediger we zijn, des te meer we dóén, des te meer we onszelf ontwikkelen, zowel dankzij onze successen als dankzij onze fouten. En: moediger worden kun je léren, daar is het Meer Moed Instituut voor.

Onze persoonlijke ontwikkeling gaat samen met onze ontwikkeling van moed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.